Monday, July 7, 2008

Kohalikest tavadest ja globaliseerumisest

READ, MIS SÜNDISID ÜHEL JUUNIHOMMIKUL EESTISSE REISIDES

Kell on kohaliku aja järgi 9.30 hommikul. Passin Praha lennujaamas oma lendu oodates. Imekspandavalt lihtsalt saab nüüd ikka Lõuna-Euroopast paari tunniga Eestisse! Rüüpan espressot, ise murran pead, kas see ongi kõige kallim espresso, mida eales olen joonud - 4.50 eurot – või on õnnestunud kusagil siiski veel rohkem maksta. Aga espresso on tõesti Itaalia oma. „Segafredo“. Tehtud itaalia espressomasinaga... mmmhhhh ... ainult, et vett on ikka kolm korda nii palju peale lastud, kui Itaalias tavaks.

Meil Itaalias oleksin isegi lennujaamas samas olukorras kõige enam 1.50 euroga hakkama saanud. Ok! Aga elame ju nn globaalses maailmas! Tahame ju kõik juua sama marki kohvi, kus me ka ei viibiks, soovime kõik sedasama hamburgerit, nii Hong Kongis, New Yorgis, Sydneys kui Roomas... Maailmastume!
Hamburgerit saab kohapeal teha, aga Itaalia kohv tule ikka veel tõesti Itaaliast. Ja eks transport ju maksab ka midagi! Kuigi, kas just nii palju...

Aga ega eriti keegi peale minu siin Praha lennujaamas nii rumal ei olegi, et espressot telliks. Ümberringi joob enamik kohvikulisi õlut! Nagu Tšehhis peabki :)Isegi naised... kell 9.30 hommikul!!! Ja enamasti liitristest kannudest!
Mmhhh! Olen ikka juba liiga itaaliastunud... Minul ei lähe sel kellaajal hommikul peale kohvi midagi muud kurgust alla.
Kõrvallauas võeti aga õlle järel ka väike 250-grammine šampa lahti... ja seejärel natukese aja pärast veel teinegi :) Täiesti tavalised inimesed! 40-50 vahel. Paarike. Ilus pikkade blondide juustega naine helistab vahepeal oma lapsele... niipalju õnnestub mul tšehhi keelest oma roostes vene keele abil aru saada. Võib-olla need inimesed tähistavad midagi! Ehk puhkusereisi algust. Või naudivad lihtsalt koos olemist... Tore, et inimesed enneast osakvad lõdvaks lasta ja ei hooli üldse, mida mõni itaaliastunud rändaja neist kõrvallauas võiks arvata!

Ei kujutaks ette, et Itaalias hommikul kell 10 isegi lennujaamas signioorasid õlut rüüpamas näeks. Tegelikult on Itaalias kirjutamata reegliks, et näiteks ärimehed või kontorirahvas ei joo lõunasöögi kõrvale kunagi ei veini ega õlut. Ikka allikavett, kui kraanivesi juua ei sünni.
Väike vein on ehk õigustatud siis, kui on tegu mingi ametliku või siis hoopis vabapäeva lõunasöögiga. Tavalistel äripäevadel enne õhtusi tunde alkoholi ei pruugita. Alkohol on omal moel tabu! Itaallane tavaliselt sellega ei liialda ning kõigele lisaks on tal kogu aeg üks mure: „non fare la brutta figura!“ See tähendab enam vähem, et peaasi, et endal marki täis ei teeks. Tööpäeva lõuna ajal, eriti veel hommikul, alkoholi pruukida - see oleks aga tõepoolest juba väga „brutta figura“, kui seda keegi nägema peaks.

Aga tegelikult pole ju asi üldse selles, kas tšehhid on alkoholilembesed ja itaallased mitte, vaid selles, et tšehhidel on vaatamata espressokultuuri puudumisele oma õllekultuur ja head lahja õlle joomise tavad, mida jälle itaallastel pole!

Tore on kuulata, kuidas tšehhid hommikuste "kannude" kõlina saatel aina rõõmsamalt sumisevad ja mõtlen muheledes nendele väikestele kultuurierinevustele ning tunnen, et olen õlletagi lõbus. Hea on ikka näha, et mõned erinevused eri paikade vahel veel olemas on. Kui oleksime kõik täpselt ühsugused ja teeksime kõik ühtesama täpselt ühel kellaajal, ja kardaksime kõik ühtviisi endale "brutta figurat" teha, mis huvi oleks siis üldse reisida! Maailm pole ikka veel ainult üks „suur küla“ :)

NÄDAL HILJEM:
Kell on Praha lennuväljal 10 hommikul. Tahaks espressot... mmhhhh ... käitun seekord „Roomas nagu roomlane“ ja võtan.... õlle! Väikse küll siiski! Ja maksan selle eest pea kaks korda vähem, kui espresso eest oles tulnud välja anda :)

1 comment:

Oudekki said...

Haa, väga tuttav tunne.

Teisest küljest, mina olen küll näinud kontorirahvast kodus lõunat süües lõunasöögi kõrvale veini joomas... Aga lennujaamadega kipub veel olema natukene see, et sinul on küll hommik, aga mõnel teisel on hoopis üleookeanilend olnud ja nad ei saa üldse aru, misaeg on.

Aga Praha lennujaamas on kõige kallim espresso maailmas, ma arvan, aga kuna ma õlut ei joo, siis ma kulutangi väikestviisi kogutud tšehhi kroone sellele.
Kuigi, viimasel ajal lendan Estonianiga Milanost, sest kokkuvõttes läheb aega vähem ja otselennul on omad head küljed.

Ah jaa, lipsustatud-ülikonnastatud mehed joovad seal espressot varahommikuti küll, isegi need, kes tšehhi keelt räägivad.